Quinoa, méně známá pod svým rostlinným názvem Merlík čilský, je rostlina původem z Latinské Ameriky využívána převážně jako obilovina. Název Quiona pochází z původem kečuánského názvu této rostliny kinwa či kinuwa a přestože je všeobecně řezena mezi obiloviny, ve skutečnosti náleží do skupiny pseudoobilovin.
Semena Merlíku jsou výborným zdrojem vitamínu C, thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a alfa-tokoferolu. Navíc obsahují 60% škrobu, 23% esenciálních bílkovin, 5% sacharidů a 4-9% tuku, přičemž se jejich energetická hodnota pohybuje kolem 1566 kJ na 100 g. Vzhledem k poměrně nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou i pro diabetiky a díky merlíkové mouce neobsahující lepek i pro lepek nesnášenlivé.
Příjemným bonusem zůstává její nenáročná příprava a po uvaření jemná, nadýchaná a lehce oříšková chuť. Před vařením je nezbytné z Quinoi studenou vodou spláchnout nahořklou vrstu saponinu a vařit ji při nejmenším 15 minut. Využít ji poté můžete do sladkých i slaných pokrmů nebo jako součást polévkových zavářek, kaší nebo karbanátků.
Hmotnost balení (g): | 101 - 500 |
100 g | |
energetická hodnota | 1615 kJ / 382 kcal |
tuky | 6,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,8 g |
sacharidy | 64,1 g |
z toho cukry | 0 g |
bílkoviny | 14,1 g |
sůl | < 0,012 g |
Složení:
Obrázky mají pouze ilustrativní charakter.
590 Kč
790 Kč
Zboží se již neprodává
Prodej byl ukončen a produkt již nebude dostupný.
Copyright 2022. Provozovatel e-shopu ETEE, s.r.o. IČ 14201151
Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím, pokračovat na web".
Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.