Moderní hubnutí (Lukáš Roubík, Miloslav Šindelář)
Kniha, která Vám může změnit život. Moderní hubnutí je dlouho očekávanou a téměř 6 let připravovanou publikací Lukáše Roubíka a Miloslava Šindeláře, která na 592 stranách shrnuje podložené, srozumitelné a hlavně prakticky použitelné informace o efektivním hubnutí a zdravém životním stylu. Jedná se o absolutně nejkomplexnější a nejpropracovanější knihu s tématikou hubnutí, která kdy byla (nejen) na českém trhu vydána.
Hlavním cílem knihy je seznámit čtenáře srozumitelnou a čtivou formou se všemi klíčovými návyky týkajícími se výživy, pohybu a spánku, aby přestali dokola hubnout mnohdy drastickými módními dietami a nabírat následnými jo-jo efekty, ale jednou provždy zhubli a získané výsledky dlouhodobě udrželi. To vše bez extrémů a hladovění, bez vyloučení oblíbených potravin a bez „zázračných“ výrobků na hubnutí.
- vhodná pro čtenáře bez předchozích znalostí výživy i pro profesionály
- 592 stran
- 65 obrázků, grafů a ilustrací
- 571 zdrojů použité literatury
Základní údaje o knize:
- úplný název: Moderní hubnutí - Přestaňte hubnout a jednou provždy zhubněte!
- autor: Lukáš Roubík a Miloslav Šindelář
- nakladatelství: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
- rok vydání: 2024
- počet stran: 592
- rozměr: 149 x 210 mm
- materiál papíru: vysoce kvalitní křídový lesklý, 115 g
- typ: pevná bez přebalu lesklá, se záložkou
Hlavní ambicí celé knihy je přinést podložené, srozumitelné a prakticky použitelné informace o efektivním hubnutí a zdravém životním stylu. Seznámit čtenáře se všemi klíčovými návyky týkajícími se výživy, pohybu a spánku, aby přestali dokola hubnout drastickými módními dietami (a nabírat následnými jo-jo efekty), ale jednou provždy zhubli a tyto výsledky dlouhodobě udrželi. To vše bez extrémů a hladovění, bez vyloučení oblíbených potravin a bez „zázračných“ výrobků na hubnutí.
Cílem publikace je vysvětlit, jak při hubnutí funguje naše tělo i hormony, jakou roli hraje genetika, proč je takový informační chaos v oblasti zdravé výživy a hubnutí, proč diety dlouhodobě nefungují, co je klíčové pro úspěšné a udržitelné hubnutí, jak vybírat potraviny a sestavit si jednotlivé chody i celý jídelníček nebo co dělat, když se hubnutí zastaví. Nechybí kapitoly o psychologii hubnutí, mýtech v oblasti hubnutí, pohybových aktivitách a roli spánku. V poslední části jsou podrobně rozebrány výhody i nevýhody všech nejznámějších diet a výživových stylů. Věříme, že vám kniha bude srozumitelným průvodcem při hubnutí a trvalé změně životního stylu!
O autorech:
Osobní vizí Ing. Lukáše Roubíka je NAUČIT ČESKO JÍST bez extrémů, neudržitelných diet a „zázračných“ produktů. Přivést co nejvíce lidí ke vhodným návykům na výživu, pohyb a spánek, které se dají aplikovat v reálném životě každého z nás, respektují naši individualitu, mají prokazatelné výsledky a jsou dlouhodobě udržitelné. Výživu člověka vystudoval Lukáš na Lékařské fakultě MU v Brně, je autorem tří populárních knih o kulturistice, moderní výživě a hubnutí a je spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy.
Bc. Miloslav Šindelář věří, že správná výživa a zdravý životní styl jsou klíčem k prevenci mnoha onemocnění a přispívají velkou měrou ke zlepšení kvality života každého z nás. Obor Nutriční terapeut vystudoval na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a je také certifikovaným poradcem pro výživu. Je zároveň spoluautorem populární knihy Moderní výživa a spoluzakladatelem Institutu Moderní Výživy. Jeho snahou je popularizace vědecky podložených informací o výživě, dlouhověkosti a zdravém životním stylu.
Obsah knihy:
- Předmluva a hlavní vize celé knihy
- 1 - Informační chaos v oblasti zdravé výživy, redukčních diet a hubnutí
- 1.1 - Celebrity, influenceři a sociální sítě
- 1.2 - Média a internet
- 1.3 - Dietní průmysl nemá zájem na tom, abyste trvale zhubli!
- 2 - Proč vůbec řešíme nadměrnou hmotnost a hubnutí?2.1 - Epidemie nadváhy a obezity v ČR a v zahraničí
- 2.2 - Následky pro jednotlivce i celou společnost
- 2.3 - Normalizace obezity jako nový trend?
- 3 - Proč redukční diety a hladovky dlouhodobě nefungují?3.1 - Proč dlouhodobě nefungují žádné módní diety a 30denní výzvy?
- 3.2 - Proč dlouhodobě nefungují ani jídelníčky celebrit a influencerek?
- 3.3 - Proč jsou diety „ze sáčku“ největší zlo?
- 3.4 - Proč neexistují žádné zázračné produkty na hubnutí?
- 4 - Jarní detoxy jako největší podvod dietního průmyslu4.1 - Jak celý byznys jarních detoxů funguje?
- 4.2 - Proč vám influencerky na sociálních sítích lžou?
- 4.3 - A co zelené potraviny?
- 5 - Jak funguje při hubnutí a nabírání naše tělo?5.1 - Metabolismus člověka
- 5.2 - Hormony aneb jak je to s inzulínem a štítnou žlázou?
- 5.3 - Glykemický index
- 5.4 - Jakou roli hraje při ukládání a pálení tuku naše genetika?
- 5.5 - Střevní mikrobiom
- 5.6 - Menstruace, její poruchy a vliv na hubnutí
- 6 - Základy výživy v kostce a jejich praktická aplikace při hubnutí6.1 - Bílkoviny
- 6.2 - Sacharidy
- 6.3 - Tuky
- 6.4 - Vláknina
- 6.5 - Vitamíny, minerální látky a stopové prvky
- 6.6 - Pitný režim
- 7 - Co je skutečně důležité pro hubnutí a úspěšné zhubnutí?7.1 - Na jakém principu fungují všechny krátkodobé redukční diety?
- 7.2 - Existuje redukční dieta, na které zhubnete rychleji než na jiných?
- 7.3 - Pyramida moderního hubnutí
- 7.4 - Je nutné počítat kalorie? Není, ale…
- 7.5 - Zahoďte černobílé přemýšlení a osvojte si pojem týdenní kalorický deficit!
- 7.6 - Udržitelnost, postupné kroky a budování nových návyků
- 8 - Praktický návod, jak začít hubnout a trvale zhubnout8.1 - Personalizace výživy aneb jaký jídelníček je vhodný právě pro vás?
- 8.2 - Jak si nastavit v jídelníčku energii, makroživiny a vlákninu?
- 8.3 - Proč při hubnutí nemusí stačit „poslouchat své tělo“?
- 8.4 - Index sytosti: Musíte jíst při hubnutí méně? Ne, musíte jíst chytře!
- 8.5 - Pravidlo 80/20 aneb neexistují zakázané potraviny, ale zakázané množství!
- 8.6 - Zdravé neznamená nízkoenergetické!
- 8.7 - Načasování jídel aneb je skutečně tak důležitá snídaně a pravidelnost?
- 8.8 - Jak při hubnutí bojovat proti hladu, chutím na sladké a uzobávání?
- 9 - Správný výběr potravin a příprava jídel9.1 - Plánování jídelníčku
- 9.2 - Tahák na nákupy aneb jak správně vybírat potraviny
- 9.3 - Nejvhodnější způsoby tepelné úpravy potravin aneb na jakém oleji smažit?
- 9.4 - Jak si prakticky sestavit vyvážené chody
- 9.5 - Proteinové potraviny
- 9.6 - Tipy pro zpestření jídelníčku a nízkoenergetické alternativy jídel i chuťovek
- 10 - Psychologie hubnutí10.1 - Vhodné nastavení cílů
- 10.2 - Motivace
- 10.3 - Emoční přejídání a jídlo jako útěcha
- 10.4 - Jak zvládnout výčitky
- 10.5 - Pozor na poruchy příjmu potravy
- 11 - Jak sledovat a vyhodnocovat výsledky hubnutí a změny životního stylu?11.1 - Zjišťování hmotnosti
- 11.2 - Měření tělesných obvodů
- 11.3 - Index tělesné hmotnosti (BMI)
- 11.4 - Analýza tělesného složení
- 11.5 - Aplikace do mobilu
- 11.6 - Použití nositelné elektroniky a chytrých zařízení
- 11.7 - Jak je to doopravdy s hranicí 10 000 kroků za den?
- 11.8 - Co vše měřit a může to být v některých případech na škodu?
- 12 - Co když se hubnutí zastaví?12.1 - Hubnutí nikdy není lineární
- 12.2 - Poškození a zpomalení metabolismu v dietě?
- 12.3 - Jak zrychlit metabolismus?
- 12.4 - Dietní přestávky
- 12.5 - Refeed days, cheat days
- 12.6 - Jak vyzrát na jo-jo efekt?
- 12.7 - Lipedém: Je možné být v kalorickém deficitu a nehubnout?
- 13 - Největší mýty o hubnutí13.1 - Po ovoci se tloustne a fruktóza poškozuje játra stejně jako alkohol!
- 13.2 - Sacharidy a kalorie se po 17. hodině automaticky uloží do tuku!
- 13.3 - Konzumace pečiva a lepku způsobuje moučné břicho a zalepí nám střeva!
- 13.4 - Pití vody s citronem zrychluje váš metabolismus!
- 13.5 - Omotejte si břicho igelitem a zhubnete tuk na břiše!
- 13.6 - S tímhle úžasným produktem můžu jíst, co chci, a nikdy nepřiberu!
- 13.7 - Jablečný ocet napomáhá hubnutí!
- 14 - Kontroverzní témata v oblasti hubnutí14.1 - Umělá sladidla a uměle slazené nápoje
- 14.2 - Hubnutí a alkohol
- 14.3 - Je nutné se vzdát cukru a být „cukrfree“?
- 14.4 - Reálná účinnost spalovačů tuku a dalších suplementů na hubnutí
- 14.5 - Léky a chirurgická léčba obezity
- 15 - Přehled nejznámějších diet15.1 - Vaše dieta se nemusí nijak jmenovat!
- 15.2 - Nízkosacharidové a ketogenní diety (low-carb)
- 15.3 - Nízkotučné diety (low-fat)
- 15.4 - Půsty a přerušované hladovění
- 15.5 - Flexibilní stravování (IIFYM)
- 15.6 - Paleo výživa
- 15.7 - Sacharidové vlny
- 15.8 - Carnivore dieta
- 15.9 - Rostlinná strava
- 15.10 - Středomořská strava
- 15.11 - MIND dieta
- 15.12 - DASH dieta
- 15.13 - OMAD dieta
- 15.14 - Dělená strava
- 15.15 - Dieta podle krevních skupin
- 15.16 - Reverzní dieta
- 15.17 - Intuitivní stravování
- 15.18 - Optimální strava z hlediska dlouhověkosti
- 15.19 - Společné znaky efektivních diet
- 16 - Pohybové aktivity pro hubnutí16.1 - Proč se při hubnutí primárně řeší jídelníček?
- 16.2 - Lze „přecvičit“ špatný jídelníček?
- 16.3 - Klíčová role NEAT
- 16.4 - Výběr vhodných pohybových aktivit
- 16.5 - Jsou pro hubnutí lepší aerobní aktivity, HIIT, nebo silový trénink?
- 16.6 - Je pro pálení tuků lepší cvičit nalačno?
- 16.7 - Co je tedy z hlediska hubnutí a pohybu nejdůležitější?
- 17 - Spánek jako nejvíce opomíjený faktor17.1 - Jaký má spánek vliv na hubnutí?
- 17.2 - Spánková apnoe u lidí s obezitou
- 17.3 - Jak je to doopravdy s kofeinem a jeho vlivem na spánek?
- 17.4 - Tipy pro lepší spánek
- Závěr
- Poděkování
- Zdroje a doporučená literatura