Seznam ingrediencí:
200 g těstovin
450 g cherry rajčat
celá hlava česneku
hrst čerstvé bazalky
40 g sušených rajčat
3 lžíce olivového oleje
70 g ricotty
sůl
čerstvě mletý černý pepř
parmazán a trochu bazalky na posypání
Postup:
Začneme předehřátím trouby na 180 °C. Vezmeme větší zapékací misku, do které rovnoměrně rozložíme cherry rajčata. Odkrojíme vršek hlavy česneku a položíme ji mezi rajčata. Vše pokapeme olivovým olejem a osolíme a opepříme podle chuti. Zapékací misku vložíme do trouby a pečeme přibližně hodinu, dokud rajčata s česnekem nezměknou.
Po upečení necháme rajčata trochu vychladnout. Poté stiskneme hlavu česneku, aby se z ní vytlačily jednotlivé stroužky. Přesuneme vše do mixéru společně s nakrájenými sušenými rajčaty, bazalkou a ricottou. Vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Mezitím si v osolené vroucí vodě uvaříme těstoviny podle instrukcí na obalu.
Hotovou omáčku vlijeme do pánve. Přidáme uvařené těstoviny a přibližně třetinu naběračky vody z vaření těstovin. Promícháme a necháme krátce prohřát, aby omáčka získala krémovou konzistenci.
Připravené těstoviny rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a nasekanou bazalkou.