Seznam ingrediencí:
400 g penne těstovin
300 g brokolice
200 ml smetany na vaření
1 střední cibule
2 stroužky česneku
150 g tvrdého sýra (např. cheddar nebo gouda)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Muškátový oříšek (volitelně)
Postup přípravy:
Nejprve uvaříme penne těstoviny dle návodu na obalu, ale vaříme je o 2 minuty méně, než je uvedeno. Brokolici rozdělíme na malé růžičky a blanšírujeme je ve vřelé vodě po dobu 2-3 minut. Poté brokolici scedíme a odložíme stranou.
Na pánvi na středně silném ohni rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme, dokud cibule nezezlátne. Poté přilijeme smetanu na vaření, přivedeme k varu a ochutíme solí, pepřem a případně muškátovým oříškem. Necháme omáčku mírně zhoustnout.
Ve větší míse smícháme uvařené těstoviny, brokolici a smetanovou omáčku. Polovinu sýra nastrouháme a vmícháme do směsi.
Přesuneme směs do pekáčku, posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut, nebo dokud není sýr krásně zlatavý a křupavý.
Tato lahodná a sytá večeře je perfektní pro každou příležitost. Pokud chceme experimentovat, můžeme do receptu přidat kousky kuřecího masa pro zvýšení nutriční hodnoty, slaninu pro křupavější texturu nebo jiné druhy sýra pro intenzivnější chuť. Tento recept je flexibilní a přizpůsobitelný dle našeho vkusu.