Seznam Ingrediencí:
200 g pancetty (slaniny)
80 g strouhaného parmazánu
4-6 žloutků
400 g špaget
2-3 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř na posypání
Postup:
Dáme vařit 3-4 litry vody na těstoviny a osolíme ji 2 vrchovatými lžičkami soli. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vhodíme ji do velké pánve, postavíme na plotýnku a na středním plameni začneme zahřívat. Jakmile slanina pustí tuk, za občasného míchání ji opečeme dozlatova. Poté pánev odstavíme, tuk nesléváme.
Sýr nastrouháme a čtvrtinu smícháme s připravenými žloutky. Těstoviny uvaříme ve vroucí vodě, nezakryté, podle návodu na obalu. Jakmile změknou, odebereme si stranou čtvrtlitrový hrnek vody, ve které se vařily, pak teprve špagety slijeme.
100 ml z odebrané vody nalijeme do pánve ke slanině, vrátíme na plotýnku a přivedeme k varu. Jakmile se rozpustí přípečky ze dna pánve, přisypeme scezené těstoviny. Zhruba půl minuty mícháme, aby se vše spojilo, prohřálo a voda se trochu vsákla a odpařila.
Pánev opět odstavíme. Ke žloutkům se sýrem nalijeme dalších 100 ml vody z těstovin, prošleháme vidličkou a hned přilijeme k horkým špagetám. Mícháme tak dlouho, až vznikne krémová omáčka. Žloutky se ve zbytkovém teple zahřejí, zhoustnou, ale nesrazí. Pokud se nám zdá, že je omáčky málo, přilijeme do pánve i zbytek odebrané vody z těstovin.
Těstoviny ihned rozdělíme na talíře, posypeme je zbylým sýrem a čerstvě mletým pepřem.