1. Kešu kari s kokosovým mlékem
Ingredience:
- 200 g kešu ořechů
- 1 konzervu kokosového mléka (cca 400 ml)
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 středně velkou cibuli, nakrájenou najemno
- 3 stroužky česneku, nasekané (nebo 4, pokud jste upíři a chcete se jim vyhnout)
- 1 lžičku strouhaného zázvoru
- 2 lžíce kari pasty (červené, zelené nebo žluté – podle nálady a odvahy)
- 1 červenou papriku, nakrájenou na tenké proužky
- 1 cuketu, nakrájenou na půlměsíce
- 1 hrst čerstvého špenátu
- Šťávu z jedné limetky
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Sůl a pepř podle chuti
- Rýži basmati jako přílohu (protože co by to bylo za kari bez rýže?)
Postup:
1. Příprava kešu: Než se pustíte do vaření, namočte kešu ořechy do vody alespoň na hodinu. Takto budou krásně měkké a jejich chuť se skvěle rozvine v kari omáčce.
2. Základ kari: Vezměte si hlubokou pánev nebo hrnec a rozehřejte v něm kokosový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezačne vonět tak, že k vám sousedé budou klepat na dveře se lžící v ruce. Přidejte nasekaný česnek a strouhaný zázvor a smažte další minutku, až se vůně krásně propojí.
3. Kari pasta: Přidejte kari pastu, dobře promíchejte a nechte chvilku smažit.
4. Zelenina a kokosové mléko: Přidejte nakrájenou papriku a cuketu a smažte, dokud zelenina lehce nezměkne. Poté přilijte kokosové mléko a vše dobře promíchejte. Přiveďte k mírnému varu a nechte povařit asi 10 minut, dokud zelenina nebude dokonale měkká a omáčka se krásně spojí.
5. Kešu a špenát: Nyní je čas přidat naše odpočaté kešu ořechy a hrst čerstvého špenátu. Promíchejte a nechte špenát zavadnout.
6. Finální doladění: Na závěr přidejte šťávu z limetky, která kari dodá příjemnou svěžest. Osolte a opepřete podle chuti. Pokud máte rádi koriandr, neváhejte a posypte jím hotové kari – dodá pokrmu krásnou vůni a chuť.
7. Servírování: Podávejte s rýží basmati, která nasákne všechny úžasné chutě a omáčku.
Dobrou chuť!
2. Kešu cheesecake bez pečení
Ingredience:
- 2 šálky kešu ořechů (namočených přes noc)
- 1/2 šálku kokosového oleje (rozpuštěného)
- 1/2 šálku javorového sirupu nebo medu
- Šťáva z 2 citronů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 1 šálek datlí (namočených asi 10 minut ve vodě)
- 1 šálek mandlí (nebo jiných oblíbených ořechů na krustu)
Krok 1: Kůrková alchymie
Do mixéru dejte namočené datle a mandle. Směs důkladně rozmixujte, dokud nedosáhnete konzistence hustého těsta. Přitlačte směs do formy na dort a rovnoměrně ji rozprostřete. Tohle je základ vašeho kešu cheesecaku – pevný, sladký a připravený na další vrstvu.
Krok 2: Krémová nirvána
Namočené kešu ořechy, rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup nebo med, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a špetku soli vložte do mixéru. Zde byste měli mít na paměti, že tady opravdu záleží na kvalitě vašeho mixéru. Tento krok je o tom, aby se všechny tyto ingredience spojily do jedné krémové symfonie. Pokud váš mixér začne stávkovat, klidně mu dejte přestávku. I stroje mají své dny.
Nalijte tuto směs na připravenou kůrku a srovnejte povrch, aby byl krásně hladký.
Krok 3: Chladící kouzlo
Vložte cheesecake do lednice na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Krok 4: Finální doteky
Před samotným servírováním můžete svůj kešu cheesecake ozdobit podle svého gusta. Čerstvé ovoce, jahody, borůvky nebo dokonce nastrouhaná čokoláda – zde se fantazii meze nekladou.
Bon appétit!
3. Kešu granola
Ingredience:
- 2 šálky ovesných vloček
- 1 šálek nasekaných kešu ořechů
- 1/2 šálku kokosových plátků
- 1/4 šálku slunečnicových semínek
- 1/4 šálku chia semínek
- 1/2 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 1/2 šálku sušeného ovoce (jako jsou brusinky, rozinky nebo mango)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160 °C.
2. Smíchejte suché ingredience. Vezměte velkou mísu a nasypte do ní ovesné vločky, nasekané kešu, kokosové plátky, slunečnicová a chia semínka. Vše pořádně promíchejte.
3. Připravte si sladkou směs. V menším hrnci si rozpusťte kokosový olej, přidejte med nebo javorový sirup a vanilkový extrakt. Až se vše krásně spojí, nalijte tuto směs na suché ingredience.
4. Pečte na plechu. Vyložte plech pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete připravenou směs. Pečte asi 25-30 minut, ale nezapomeňte každých 10 minut granolu promíchat, aby se vám nepřipalovala.
5. Přidejte sušené ovoce. Jakmile je granola upečená a krásně zlatavá, nechte ji vychladnout (i když to bude těžké, protože vůně vás bude svádět). Potom přidejte sušené ovoce podle svého gusta. Tohle je ta část, kde můžete být kreativní – brusinky, rozinky, sušené mango, cokoliv vám přijde pod ruku.
Jak servírovat:
Tahle kešu granola je univerzální a skvěle se hodí na snídani, svačinu nebo jen tak na mlsání. Můžete ji jíst s jogurtem, mlékem, nebo si ji přidat do smoothie. Pokuste se nesníst celou dávku na posezení, i když to bude těžké. Ale věřte mi, je to o cvičení vůle!
Tak ať už máte ráno líné nebo hektické, kešu granola vás nezklame. Je to ten pravý krok ke zdravějšímu a chutnějšímu dni. A pokud máte doma někoho, kdo si myslí, že zdravé jídlo nemůže být dobré, dejte mu ochutnat tuto granolu – budete překvapeni, jak rychle změní názor!