Seznam ingrediencí:
300 g uzeného masa (uzené vepřové, slanina, nebo kombinace)
400 g fleků
1 velká cibule
2 stroužky česneku
3 vejce
200 ml smetany na vaření (12 % tuku)
200 ml mléka
100 g strouhaného sýra (nejlépe eidam nebo gouda)
Sůl a pepř dle chuti
Máslo nebo olej na smažení
Čerstvá petrželka na ozdobení
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.
Uzené maso nakrájíme na menší kostky. Pokud je slanina součástí našeho výběru, nakrájíme ji na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme trochu másla nebo oleje a na středním ohni opečeme uzené maso, až bude mít krásně zlatavou barvu. Tento krok zajistí, že šunkofleky získají bohatou, uzenou chuť. Hotové maso vyjmeme a dáme stranou.
Mezitím dáme vařit osolenou vodu na těstoviny, do vody můžeme přidat kousek uzeného na provonění. Jakmile začne voda vřít, přidáme fleky a vaříme je do měkka, což obvykle trvá kolem 8-10 minut. Uvařené těstoviny slijeme a necháme okapat.
Ve stejném hrnci, kde jsme opékali maso, přidáme podle potřeby ještě trochu másla nebo oleje. Na středním plameni osmažíme najemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté přidáme nasekaný česnek a smažíme další minutu, dokud se nerozvoní. K osmažené cibuli a česneku přidáme opečené uzené maso a dobře promícháme. Následně k této směsi přidáme uvařené fleky a opět promícháme tak, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily.
V míse si mezitím rozšleháme vejce, přidáme smetanu a mléko. Do této směsi přimícháme polovinu strouhaného sýra, sůl a pepř podle chuti. Tuto směs nalijeme na těstoviny v hrnci a dobře promícháme, aby se vaječná směs dostala všude po těstovinách. Směs přendáme do vymazaného pekáče a rovnoměrně rozprostřeme. Posypeme zbytkem strouhaného sýra a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut přikryté alobalem nebo pokličkou a posledních 10 minut odkryté dokud povrch nezezlátne a směs nebude vláčná a zapečená.
Šunkofleky z uzeného masa jsou nejen lahodným, ale i sytým pokrmem, který potěší každého člena rodiny. Jejich příprava není složitá a výsledek stojí za to. Vůně uzeného masa v kombinaci s jemnými těstovinami a krémovou vaječnou směsí vytvoří dokonalou harmonii chutí, která se jen těžko odolává. Nezapomeňte šunkofleky před podáváním posypat čerstvou nasekanou petrželkou, která jim dodá svěží nádech a krásný vzhled.