Tak nám Svatý Martin odklusal aniž po sobě opět zanechal alespoň malinkatou vločku a po svatomartinských rohlíčkách zůstaly jen drobky na talíři. Asi je nejvyšší čas vykasat rukávy a vrhnout se na vánoční cukroví. Nebo minimálně začít uvažovat, pokud nemáte pevně stanovené každoročně stejné druhy, co letos upečeme.
Dalším krokem bude sepsat a hlavně nakoupit, tady se skromně nabízíme my se skvělými cenami, potřebné suroviny. Moukou počínaje, určitě nějaký tuk, nejlépe samozřejmě chutná máslo, no a pak nějaké dobroty. Oříšky, zde doporučujeme naše Fakt Dobré, sušené ovoce, vanilkový lusk... A můžeme začít.
Pečení jednotlivých druhů si rozvrhněte tak, aby na vánoční stůl bylo tak akorát rozleželé, ale ne přeleželé. Perníčky už klidně začněte sázet do trouby v polovině listopadu, budou krásně vláčné a voňavé. S jejich množstvím to nepodceňte, skřítkové se nemůžou dočkat tajného uzobávání, tak aby něco zbylo i na Štědrý den.
No a dál už každý adventní víkend něco. Začneme cukrovím “suchým”, pokračujeme promazávanými druhy, nakonec si necháme nepečené cukroví, které potřebuje nejkratší čas na rozležení a má navíc tendenci se kazit.
A protože víme, že většina těst na vánoční cukrátka potřebuje nějaký čas na rozležení, připravíme je s předstihem a uskladníme v ledničce. S tímto přístupem pomoučenou kuchyň budeme uklízet jen jednou. Pak už jen jednotlivě odebíráme na válení, vykrajování a pečení. Čistá práce.
Jak skladovat vánoční cukroví?
Upečenému, nepromazanému cukroví bude nejlépe na suchém, tmavém a chladnějším místě, ale pozor na přílišný chlad, nedej bože mráz. V dobře uzavřené krabici. Zda bude papírová nebo kovová, to už je na vkusu každého.
Dokončení cukroví, které se chystáte promazávat krémem, nechte až na poslední chvíli a skladujte následně nejlépe v ledničce. Tam taky nechejte nějaké místečko i pro nepečené vánočné cukroví, jako jsou vosí hnízda, nejrůznější vánoční salámy nebo kuličky.
Všechny druhy sněhového cukroví např. kokosky nebo pusinky, pro změnu vyžadují nižší vzdušnou vlhkost, aby i na štědrovečerním stole byly pořad křupavé.
Dlouhého rozležení, zabalená v alobalu a uložená v chladu, vyžaduje i tradiční vánoční štola. Vydrží tam 2-3 týdny.
A rada na závěr ohledně skladování. Pokud máte napečeno jak pro regiment, tak si se schováváním hlavu nelámejte, pokud ale syslíte všechno až na Vánoční svátky, zamkněte aspoň na tři západy. Ale zas nesyslete moc, ať perníčky nerozdáváte ještě na Velikonoce.
Luxusní vánoční cukroví
Pro každého má punc luxusu trochu jiný význam. Někdo potřebuje mít ty nejdražší suroviny, nejdokonaleji nazdobené kousky a jeden rohlíček jako druhý. Pro někoho je to nejluxusnější cukroví to, které pochází z pokladnice babiččiných receptů. Rukou psané pečlivým krasopisem, na zažloutlých, někdy i lehce omaštěných papírcích, předávané z generace na generaci. Cukrovi s tou nejluxusnější chutí našeho dětství. Někdy je totiž ta největší jednoduchost tím největším luxusem.
Strojkové vánoční cukroví
Jednoduše, a hlavně rychle vyrobené cukroví, které potěší svou variabilitou v přípravě, různorodostí tvarů a v konečném výsledku i svou chutí. Ideální varianta pro každého kdo nemá času nazbyt nebo ho prostě nebaví se piplat s vykrajováním pomocí miniaturních formiček.
Jeho výrobu můžete s klidem svěřit i dětským pomocníkům, kterých je v období vánočního pečení plná kuchyň. Oni budou spokojeni, že mají co na práci a vy si mezitím můžete štrůtat to svoje vykrajované, které chcete mít přeci jen trochu víc dokonalé.
Vánoční cukroví, cena za kg 2022
Jako všemu v téhle turbulentní době, tak i výrobě cukroví se nevyhlo zdražování. Ať už doma pečenému, kde se projeví zdražení základních vstupních surovin, ale i energií, tak i tomu kupovanému.
Ale přeci jen vánoční svátky jsou jen jednou v roce a nemít na stole alespoň pár těch základních a nejoblíbenějších kousků, co by to byly za svátky. A adventní čas bez provoněné kuchyně vanilkou a kořením, to si vůbec nedokážeme představit.
A tady se opět skromně připomínáme, že na našem e-shopu nakoupíte suroviny v té nejlepší kvalitě a za super ceny. Nabídku pro vánoční pečení máme opravdu bohatou. Vám přejeme bohaté vánoční svátky, hlavně tedy na krásné zážitky a pozitivní emoce.