Čím si zpříjemnit adventní čas? No přece doma vyrobeným likérem. Vaječný nebo kávový? Zkuste oboje, není na tom nic složitého. Navíc je to výborný “jedlý dárek” pro vaše blízké.
Odhadovaný čas čtení: 3 minuty
přidala 5. 12. 2022 Další článkyČím si zpříjemnit adventní čas? No přece doma vyrobeným likérem. Vaječný nebo kávový? Zkuste oboje, není na tom nic složitého. Navíc je to výborný “jedlý dárek” pro vaše blízké.
Perníčky už nám provoněly byt, další vánoční cukroví je v procesu a v ledničce zraje domácí vaječný likér nebo doma vyrobený irský krém baileys. Na nás tam tedy čeká oboje, i když týmu Oříškáře je srdci bližší vaječňák. Jsme si demokraticky odhlasovali po poctivé ochutnávce. Vám také doporučujeme vyrobit si a ochutnat i to, i to. Budete tým vaječný koňak nebo baileys?
Oba dva výrobky sice vyžadují, pro tu dokonalou, propojenou chuť všech použitých ingrediencí, trochu času na rozležení, zato výroba vám moc času nezabere, a proto směle do toho, aby na vánoční svátky bylo hotovo.
Připravte si žloutky pečlivě oddělené od bílků, ty si ponechte třeba na kokosky nebo sněhové pusinky. Smetanu na šlehání, cukr, vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt, hlavně, aby to byla pravá vanilka a zahuštěné mléko, neslazené.
A to nejlepší na konec. Rum. V našem případě to je rum z cukrové třtiny. Pro milovníky všeho tuzemského to klidně může být rum český, ten s plachetnicí. Prostě dle chuťových preferencí každého.
Dále budete potřebovat kastrol, a nádobí na vodní lázeň, sítko, trychtýř a nějakou pěknou lahev.
Cukr, šlehačku, tatra mléko a půlku vanilkového lusku svaříme na středním ohni do rozpuštění veškerého cukru, odstavíme a necháme chladnout.
Ve vodní lázni ušleháme žloutky do bílé pěny, tím eliminujeme veškeré obavy ze syrových vajíček. Jen pozor na konečnou teplotu, neměla by přesáhnout cca 70 °C. Kdo nemá kuchyňsky teploměr, pomůže si zkouškou prstem. Správná teplota je, když ho tam jen tak tak udržíte. Poté přidáme asi tak 100 ml ochucené smetany, rozmícháme a dolijeme i ten zbytek.
Směs rozmixujeme, přidáme alkohol a přes sítko, pomocí trychtýře nalejeme do čistých lahví. Uskladníme v lednici a pokusíme se pár dní vydržet, než vaječňák bude mít tu správnou rozleželou chuť. I když tomu my tedy moc nevěříme. Jako by se to vypařovalo samo.
Podávat můžeme na ledu nebo dozdobené kopečkem vyšlehané smetany. A je to tedy opravdu přímo mňamózní.
Nic jednoduššího než si vyrobit doma tento kávový likér, snad ani nemůže být. Nebo možná ano, rychle ho vypít.
Veškeré suroviny nalejete do mixéru, kde je řádně smícháte. A to je prakticky vše. Teď už jen nalít do čistých lahví, a i v tomto případě se pokusit chvíli vydržet a nechodit na tajňačku do lednice upíjet.
Připravujte, pijte, bavte se, veselte se a nezapomeňte se podělit o své favority.
Copyright 2022. Provozovatel e-shopu ETEE, s.r.o. IČ 14201151
Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím, pokračovat na web".
Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.