Piniové oříšky jsou vlastně semínka, získávané ze šišek obyčejné borovice. Jedlá piniová semínka pocházejí ale jen z některých odrůd, a to z borovice středozemní a borovice sibiřské. Pinie jsou malé smetanově zbarvené oříšky oválného tvaru s jemnou máslovou chutí, díky které mají všestranné využití.
Nejznámějším pokrmem z piniových oříšků je pesto, jehož dalšími ingrediencemi je česnek, sůl, čerstvá bazalka, tradiční tvrdý sýr Parmigiano a olivový olej. Piniové oříšky se v kuchyni dají využít i dalšími zábavnými způsoby, než je jen pesto. Mandle přece také nepatří jen do vánočky a vlašské ořechy se hodí i jinam než do štrúdlu. Zařaďte pinie do vaší snídaně. V jogurtu, s ovesnou kaší a čerstvým ovocem nebo řecký jogurt se lžící medu, vám ráno nastartuje den a do těla se dostanou zároveň i zdravé tuky. Opražené pinie se skvěle hodí do salátů nebo jako ozdoba do klasických krémových polévek.
Piniové oříšky jsou bohatým zdrojem nenasycených tuků, které pomáhají udržovat v normě hladinu cholesterolu a pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Pinie jsou bohaté i na minerální látky, hlavně hořčík, draslík a železo.
Copyright 2022. Provozovatel e-shopu ETEE, s.r.o. IČ 14201151
Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím, pokračovat na web".
Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.