× 😍

Dárkové balíčky ořechů
Vybírej zde, rychle dochází

Váš nákup
0 Kč

Karamelové skladem

Sladký, slaný, měkký i tuhý. Nepředpokládám, že by se objevil někdo, kdo by nesouhlasil s tím, že… více informací

sleva 14 %
Nakup víc,
zaplať míň
FAKT DOBRÉ Banánové chipsy 500 g

FAKT DOBRÉ Banánové chipsy 500 g

Dostupné také ve variantě:
200 g

Všechny varianty

47 Kč
233 Kč/kg
119 Kč 139 Kč
238 Kč/kg

Skladem

119 Kč 139 Kč

238 Kč/kg

1 ks 119 Kč/ks
2 ks 115 Kč/ks
3 ks 114 Kč/ks
4 ks 113 Kč/ks
5 ks 111 Kč/ks
Přidat zboží do košíkuDo košíku

Sladký, slaný, měkký i tuhý. Nepředpokládám, že by se objevil někdo, kdo by nesouhlasil s tím, že karamel lze jíst za jakékoli situace a v jakémkoli možném stavu.

Komu za tento zázrak můžeme být vděční je ovšem nejasné. To, že si na křupavém karamelu lidé pochutnávají již celá staletí je nám jasné všem, nicméně kdo byl původním strůjcem? Některé zdroje diskutují o starém arabském světě někdy kolem roku 1000 n.l. Údajně tato sladkost vznikla zcela neúmyslně při nechtěném připálení rozpouštěného cukru.

Druhá teorie se upíná k prvním americkým osadníkům někdy kolem roku 1650.

Podíváme-li se ovšem na původ samotného názvu, zjistíme, že se vlastně všechny teorie prolínají. Původ našeho „karamel“ je pravděpodobně dle anglického a francouzského názvu „caramel“, jehož předkem je patrně španělské „caramelo“. Zcela prapůvodní odvození má ovšem dvě možné teorie. A to buď z latinského „calamellus“ – cukrová třtina nebo z arabského „kora-moħalláh“ – koule z cukru.

Vrátíme-li se tedy k počáteční otázce – kdo karamel vynalezl? Odpověď je v podstatě jednoduchá… Kdo ví.

Nastavení ochrany soukromí

Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím, pokračovat na web".

Souhlasím, pokračovat na web

Nastavení cookie

Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.

Souhlasím se všemi