Sušili nás za nízké teploty, a díky tomu jsme plné minerálů a vitamínů. Máme plochý tvar a lehce chlupatou slupku, která je plná vlákniny, antioxidantů a výrazné chuti. Jsme měkké, šťavnaté a sladké!
Mandle jsou sušené za nízké teploty, a proto si zachovaly veškeré minerální látky i vitamíny. Jsou měkké, šťavnaté a sladké. Pokud byste je chtěli ještě křehčí a křupavější, namočte je na 12 hodin do slané vody. I přes to, že se jedná o sladkou odrůdu, se může stát, že budou některá jádra v balíčku hořká. Hořkost způsobuje vyšší obsah amygdalinu, který je v malém množství pro člověka prospěšný.
Nabízíme vám jen ty největší kousky. Pro vytřídění jednoho kilogramu takových kusů, je potřeba sklidit kilogramů osm. Mandle Valencia se používají do zmrzliny, nugátu, rýžového pudinku, marcipánu či vánočních cukrovinek. Pro vysoký obsah minerálů a vitamínů jsou však výborné i k přímé konzumaci.
Fumigace je proces chemického ošetření plynem, který se využívá k likvidaci nežádoucích mikroorganismů a škůdců. Bez fumigace se neobejde například lodní přeprava zboží. Z USA plují lodě tři týdny, a kdyby se v krabicích škůdci rozmnožili, všechno zboží by zničili. Někdy se plyn aplikuje také přímo na suroviny. Nejčastěji se s tímto typem ošetření setkáme u mandlí. V USA je jejich ošetření dokonce uzákoněno. Plyn aplikovaný na ořechy však může zeslabit chuť suroviny a hovoří se také o změně vlhkosti u ořechů. Zároveň je klasifikován jako pravděpodobný lidský karcinogen.
„Nedávno jsem objevil speciálně vyšlechtěnou odrůdu španělských mandlí Valencia. Říká se jí Late flowering, protože kvete později než ostatní. Tato odrůda má jednu báječnou vlastnost – mandle díky pozdnímu kvetení nejsou tolik hořké, na rozdíl od ostatních španělských odrůd, u nichž bývá hořkost způsobena klimatickými změnami před dozráním. Z dané odrůdy navíc nakupuji jen ty největší kusy, velké minimálně 14 milimetrů. Na vytřídění 1 kilogramu takto velkých mandlí, je potřeba nasbírat osm kil. Jedná se o opravdu prémiový produkt, který skvěle doplňuje naše přírodní ořechy“.
Mandle nejsou pouze jedny. Věděli jste, že se dělí podle typu, chuti, kvality, velikosti a odrůdy? Známe sladké mandle a hořké. Protože hořké mandle obsahují škodlivou látku amygdalin, většinou v nabídce najdete pouze ty sladké. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří například odrůdy Nonpareil, Valencia, Carmel a Marcona. Podle typu zpracování je najdete se skořápkou a bez, se slupkou nebo blanšírované, kousky, plátky nebo jako mouku. Jakostní třída nebo kvalita mandlí závisí na počtu škrábanců, zlomků, drtí a tom, zda je přítomna nějaká příměs. Dalšími kritérii jsou pak váha a velikost.
Hmotnost balení (g): | 101 - 500 |
Druh | Mandle |
Životní styl | RAW, Vegan, Bez přidaného cukru (Low Carb) |
Alergeny | Bez lepku, Bez laktózy |
mandle jádra přírodní
Energetická hodnota na 100 g | 2656 kJ / 635 kcal |
Tuky | 57,79 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 10,95 g |
Sacharidy | 3,3 g |
z toho cukry | 3,2 g |
Vláknina | 12,17 g |
Bílkoviny | 19,39 g |
Sůl | <0,01 g |
Obrázky mají pouze ilustrativní charakter.
Copyright 2022. Provozovatel e-shopu ETEE, s.r.o. IČ 14201151
Přizpůsobujeme se Vám na míru. Abychom v tom byli co možná nejlepší, potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých cookies a předáním dat třetím stranám. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím, pokračovat na web".
Zde máte možnost povolit jednotlivé cookies podle Vašich preferencí.