Seznam ingrediencí:
Na těsto:
100g studeného másla
200g hladké mouky
Špetku soli
4-8 lžic vody
Na náplň:
Čerstvý špenát
Sýry dle našeho výběru (eidam, gouda, ementál …)
3 vejce
250ml smetany ke šlehání
Sůl a pepř
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 mozzarellu
Piniové oříšky
Postup:
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme hladkou mouku se špetkou soli. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rychle zapracujeme, aby vznikla drobenková směs. Postupně přidáváme vodu po lžících a zpracováváme těsto, dokud nevznikne kompaktní hmota. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme ho na minimálně 30 minut do ledničky.
Mezitím si připravíme náplň. Čerstvý špenát spaříme vroucí vodou, aby zavadl, a poté ho scedíme a vyždímáme přebytečnou vodu. Sýry nastrouháme nebo nakrájíme na menší kousky, podle toho, jaký druh používáme. V míse vyšleháme vejce společně se smetanou ke šlehání, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Přimícháme špenát a nastrouhané sýry do vaječné směsi.
Předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyjmeme z ledničky, rozválíme ho na pomoučeném vále a přeneseme do koláčové formy o průměru cca 24 cm. Jemně vtlačíme těsto do formy a odstraníme přebytečné okraje. Dno těsta propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Na těsto nalijeme připravenou náplň a rovnoměrně ji rozetřeme. Na vrch naskládáme na plátky nakrájenou mozzarellu a posypeme piniovými oříšky. Quiche pečeme v předehřáté troubě přibližně 35-40 minut, dokud nebude zlatavě hnědý a náplň pevná.
Náš domácí špenátový quiche je hotový! Necháme ho chvíli vychladnout, než ho začneme krájet a podávat. Tento koláč je skvělý jak teplý, tak i studený, a může být podáván s lehkým salátem nebo jako samostatný pokrm.