Seznam ingrediencí:
200 g datlí
80 ml rostlinného oleje
3 vejce (rozdělíme na žloutky a bílky)
200 g rýžové hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g pekanových ořechů
špetka soli
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C. Připravíme si plech a košíčky nebo formičky na muffiny.
Datle necháme alespoň hodinu namočené v horké vodě, aby změkly a bylo je možné snadno rozmixovat. Po uplynulé době namáčení je scedíme a vložíme do mixéru, mixujeme do hladké kaše. Pokud je směs příliš tuhá, přilejeme trochu zbylé vody z namáčení.
Ve velké míse smícháme rozmixované datle, olej a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé směsi a dáme stranou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Nyní přidáme ořechy. Ořechy můžeme předem nasekat na menší kousky, aby se lépe spojily s těstem a dodaly každému soustu příjemnou texturu. Postupně přidáváme suchou směs do mokré, zatímco mícháme, aby se vše důkladně spojilo. Přídáme bílky a lehce promícháme.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a pomocí lžíce naplníme každý košíček zhruba do 3/4. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut, nebo dokud vrcholky muffinů nezesílí a špejle vložená do středu muffinu nevyjde čistá.
Po upečení nechte muffiny chvíli vychladnout ve formě, než je vyjměte a necháte zcela vychladnout na mřížce. Muffiny jsou vynikající samy o sobě nebo podávané s trochou řeckého jogurtu nebo kopečkem vanilkové zmrzliny pro extra rozkoš.