Seznam ingrediencí:
500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
balíček suchého droždí (7g)
1 lžíce medu
1 lžička soli
100 g slunečnicových semínek
2 lžíce olivového oleje
Trochu dalšího oleje na vymazání formy
Trochu další mouky na posypání pracovní plochy
Postup:
Začneme přípravou droždí. V malé misce smícháme vlažnou vodu, med a suché droždí. Dáme pozor, aby voda nebyla příliš horká, jinak by mohla droždí znehodnotit. Směs necháme asi 10 minut stát, dokud nezačne být pěnivá.
Mezitím si ve větší misce připravíme mouku smíchanou se solí. Přidáme slunečnicová semínka, která dodají chlebu nejen příjemnou texturu, ale i nutriční hodnotu. Semínka můžeme předem lehce opražit na suché pánvi, aby se jejich chuť ještě více rozvinula.
Jakmile je droždí připravené, přilijeme ho k mouce. Přidáme olivový olej, který přispěje k měkkosti těsta, a začneme hnětením. Hnětáme těsto nejméně 10 minut, až bude hladké a elastické. Pokud se těsto příliš lepí, můžeme přidat trochu mouky.
Když máme těsto připravené, dáme ho do mírně olejem vymazané mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teplém místě bez průvanu kynout asi 40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Než začneme péct, je důležité předehřát troubu na 200 °C, což zajistí, že se chléb začne péct správně a rovnoměrně. Vykynuté těsto vložíme do hranaté formy, ještě posypeme semínky a formu vložíme na střední rošt v troubě a pečeme 30-35 minut.
Po vyjmutí chleba z trouby je důležité nechat ho vychladnout na drátěné mřížce. To pomáhá zabránit kondenzaci vody pod chlebem, což by mohlo způsobit, že chléb zvlhne.