Kombinace jemného korpusu, bohaté krémové náplně a křupavých pekanových ořechů vám přinese nezapomenutelný zážitek. Tento dort je jistě ta správná volba pro ty, kteří hledají dokonalou harmonii chutí a textur.
Seznam ingrediencí:
Vanilkový korpus:
3/4 šálku krupicového cukru
4 vejce
200 g másla
2 hrnky hladké mouky
240 ml 33% smetany
1 lžíce vanilkového extraktu
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Pekanová poleva:
130 g másla
1/3 šálku javorového sirupu
2/3 šálku třtinového cukru
120 g pekanových ořechů
Postup:
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C. Formu pečlivě vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
V hrnci na střední teplotě rozehřejeme 130 g másla, přidáme třtinový cukr a javorový sirup. Mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Do směsi vmícháme pekanové ořechy a promícháme. Tuto pekanovou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na dno připravené formy.
Na korpus nejprve ve velké míse smícháme změklé máslo s vanilkovým extraktem. Přidáme cukr a sůl a vše důkladně promícháme. Postupně zašleháme vejce.
Prosijeme polovinu mouky smíchané s práškem do pečiva a přidáme polovinu husté smetany. Mícháme, dokud není těsto hladké. Poté přidáme zbytek smetany a suchých surovin a mícháme do hladka.
Těsto nalijeme na pekanovou vrstvu v formě, rovnoměrně rozetřeme a ujistíme se, že těsto dosahuje maximálně do 3/4 výšky formy.
Dort pečeme přibližně 60 minut, nebo dokud do něj zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
Po upečení necháme dort 10 minut vychladnout předtím, než ho opatrně převrátíme na talíř.